Familieterapeut | Psykisk velvære

Min blog

10. november 2022

Jobber tankene dine for deg eller mot deg?

Psykisk velvære

Jobber tankene dine for deg eller mot deg?

Tankene er mat for hjernen, kroppen og helsen vår. I løpet av dagen tenker vi mellom 15.000 og 60.000 tanker, både gode og onde tanker. Det er vel viktig å lære forskjellen mellom når man virkelig bruker hjernen som et verktøy for å ha et bedre liv og når tankene styrer livet på en skadelig måte.

Det å forstå hvordan tankene påvirker deg er nok viktig til livskvalitet vårt, så her kommer 7 tips til refleksjon og trening av nye tankemøstre som har positivt effekt på ditt velvære.

 1. Tankene er mat for hjernen, kroppen og helsen vår. Hjernen ser ikke forskjell på “virkelighet” og fantasi, så er derfor av veldig stor viktighet hva vi tenker og sier til oss selv.

  Det kan godt hende at mengen med positive og sunne tanker er nok større enn de nedbrytende tanker, men de sistnevnte sporer dypere enn de andre. Negative tanker signaliserer hjernen at det er fare, så blir man lettere irrittert.

  Hva gjør i dette tilfelle?

  Først og fremst, er det nok viktig å minne på at hjernen er ikke et fysiologisk statisk organ, det kan nydannes synapser, det kan stimuleres av aktivitet slik at tankenemønsteret vil forandre seg.

 2. Kampen kan foregå mentalt, i vedkommende sine tanker. Grubling og tankeskjør er vanlig ved depresjoner, det er derfor til nytte å skrive ned hva man tenker. Metoden hjelper for å legge merke hvis man selvsaboterer seg eller dersom man har selvdestruktive tanker. Det kan sies at man “lider av de tankene” som gjør man urolig og sliten i hodet.

 3. Indre dialogen - Hvor ofte gir deg komplement eller skryter av deg selv? Man tror man er bevisst hva man tenker, men ofte går det indre samtalen på meningsløse eller nedbrytende tanker. Det er derfor viktig å starte til å prate fint med deg selv. Å se det positivet i deg selv og i livet ditt kan vel nok hjelpe til å stimulerer produksjonen av visse kjemikalier som påvirker vår fysiske og emosjonelle helse: dopamin, endorfiner, oksytocin og serotonin.

 4. Disse stoffene hjelper man på en naturlig måte til å øke kvalitetslivet sitt. De hormonene finner man inn i kroppen sin, og det er bare å sette seg i gang til å forbedre helsen. Veien til helbredelse kan nok sammenlignes med en trapp med mange trinn. Det å finne viljestyrke er nok det første steg. Man har mange gode ressurser inn i seg som kan benytes som verktøy for å komme sterkere tilbake i livsarenaet. Her er våre “fire venner” som finnes i kroppen:

  1. Dopamin - man får økt lykke- og velværshormoner da man går på en balansert kosthold fylt med proteiner og vitaminer. Søvn, trening, musikk og meditasjon er også et kilde på gode følelser og beroligere tanker. I tillegg, det å være på jakt etter nye opplevelser og friluftsaktiviteter kan nok være en måte man skru ned stressaktivering i kroppen.

  2. Endorfiner - Når man tenker en tanke skjer det en elektrokjemisk prosess i hjernen. Alle tanker påvirker kroppen på en eller annen måte, det vil si hva man tenker blir nok avspeilet i kroppen, og det virker motsatt vei også. Det man gjør med kroppen har effekt på sine mentale prosesser. Derfor fysiske aktiviteter som å gå turer i naturen, svømming eller et varmt bad, forbedrer humøret, samt får man mye god energi. Latter reduserer stresshormoner, dette får man ut av morsomme oppleveser som hyttetur, samling med familie og venner eller å se på serier på TV.

  3. Oksytocin - det å tilbringe tid med folk du er glad i, å klemme familien og venner, å kose katen eller å gi til deg selv og de andre et fint komplement påvirker positivt ditt velvære.

  4. Serotonin - Å tilbringe tid i sollys, meditasjon eller å lage deg et sunt måltid regulerer stress- og angstnivået, samt blir nok en økt på sovnkvalitetet.

 5. Et bevisbasert og logisk tankemåte kan omformes ved å stille spørsmål: “Er dette nyttig?” “Jobber tankene dine for meg eller mot meg?” “Er dette noe som vikerlig gir meg en god følelse?” Det å skrive ned de tankene som gjør deg urolig og sliten i hodet kan hjelpe til å ta grep i tankene dine.

 6. Tenker du sunne tanker?

  Å tenke positivt skaper positive følelser og dette vil gi utstråling på utsiden. Alle vil omgås med mennesker som tenker positivt. Optimister er personer som løfter opp de andre, lever lengre og er mennesker over middels lykkelige og tilfredse. Det er til nytte dersom du fyller ut hverdagen din med nyttige tanker og meninsgfulle aktiviteter. Å tenke positivt gjør utfordringer om til muligheter.

 7. Lesing er til fordel for mental helse og endrer hjernen på en positiv måte. “Biblioterapi” oppmuntrer til å bruke bøker som en terapeutisk ressurs. Forsking beviser at det å lese om tanker, angst og depresjon hjelper man i forhold til psykisk velvære og selvfølelse. Det å erstatte tiden man bruker foran skjermen med lesing blir man mye mer tilstede og holder seg unna den digitale demens fenomen. Det å lese faglig bøker og artikler med tydelig tematikk rundt psykisk helse øker selvinnsikt, empati og observasjonsevnen. Samt, kan man finne grundige forklaringer på flere spørsmål som, kanskje, er i dag i form av usunne tanker. Samtidig, lesing er den type mental trening som kan styrke hjernen mot kogning svikt og bevare kognitiv funksjonen.

Familieterapeut

Står du i en vanskelig livssituasjon? Opplever du relasjonelle vansker, sosial angst, depresjon eller stress? Vi tilbyr både individ-, par- og/eller familiesamtaler hjemme hos familier eller gjennom videosamtale.

Kontaktinformasjon